Wad en Design

16 t/m 18 september Schiermonnikoog

De derde editie van Wad & Design vindt plaats van 16 tot en met 18 september op verschillende locaties op Schiermonnikoog. Exposities met nieuw werk van Elsien Gringhuis (mode), Tryntsje Nauta (fotografie) en LAMA Landscape Manifesto (landschaps-
architectuur). En een lezingen programma op zaterdag 17 september met o.a. presentaties van Modemuze en Lab Vlieland.

Naast het werk van de drie ontwerpers en de lezingen op zaterdag zijn er drie workshop exposities in samenwerking met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, het Friesland College en de eilander Inspecteur Boelensschool en Samenwerkingsschool Yn de Mande. Op zondag 18 september zijn er twee eilanderwandelingen: met Natuurmonumenten en de Cultuurhistorische Vereniging ’t Heer en Feer.

Design en landschapsbeleving
Samen met de bewoners van Schiermonnikoog onderzoeken hedendaagse Nederlandse ontwerpers de omgeving van het Waddeneiland en laten ze de bezoekers van het symposium opnieuw kijken naar wat ze al gezien dachten te hebben. Met hun werk vertellen de ontwerpers verhalen over de veranderlijkheid van het landschap en de eilandercultuur. Tijdens het symposium gaan ze hierover in gesprek met de bezoeker van Wad & Design.

Draagbaar Waddenlandschap
Modeontwerper Elsien Gringhuis presenteert tijdens het Wad & Design symposium haar nieuwste collectie. Voor Wad & Design ontwerpt Gringhuis naar aanleiding van de natuurlijke vormgeving op Schiermonnikoog. In patroon en ontwerp zijn de kledingstukken een abstrahering in het landschap. Zij werkt hiervoor samen met fotograaf Tse Kao. Kao heeft samen met Gringhuis foto’s van het eilander landschap gemaakt die als prints in de kledingstukken zijn verwerkt (zie persbeeld).

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018
Tot 2018 werkt Wad & Design samen met de volgende lijst ontwerpers; Annelys de Vet: grafisch onderzoek en sociaal cultureel ontwerper, Christien Meindertsma: verkenning van de mogelijkheden en levensduur van producten en natuurlijke grondstoffen, Elsien Gringhuis: productie van duurzame en draagbare kledingcollecties, Hunnie: ontwerpen interventies binnen een sociale context, LAMA Landscape Manifesto: creëren locatie specifieke landschappelijke systemen, Studio Maarten Kolk en Guus Kusters: poëzie in natuur, geschiedenis, kleur en landschap, Tryntsje Nauta: documentaire fotografie, Winde Rienstra: architectuur op en voor het lichaam geïnspireerd door oude ambachten.

Ambacht, duurzaamheid en erfgoed
Met alle bovengenoemde elementen ontstaat er een podium dat ruimte biedt aan het creëren van een andere blik. Doel van Wad & Design is het stimuleren van een bewustwording van Nederlands erfgoed, ambacht en duurzaamheid door middel van het actief beleven van hedendaagse mode, design en architectuur binnen de context van de eilander cultuur op Schiermonnikoog. Wad & Design fungeert als proeftuin voor ontwikkelingen op dit gebied en biedt een plek waar nieuwe ontwikkelingen kunnen ontstaan.