Natuur op Schiermonnikoog Op Schiermonnikoog heeft de natuur vrij spel. De elementen hebben het landschap volledig in de houdgreep. Een fiets- of wandeltocht door al dit fraais zal u nooit vervelen!

Overal om u heen ziet u het ongetemde karakter van dit dynamische natuurgebied. Doordat op Schiermonnikoog maar weinig gebieden zijn afgesloten, is er voldoende te beleven en is elke dag een nieuw avontuur. Bij bossen, duinen, stranden en het wad horen ook specifieke planten en dieren. Zo maken elk jaar ruim een half miljoen trekvogels een tussenstop op Schiermonnikoog. Ongeveer 120 vogelsoorten broeden hier, en bijzondere soorten als de lepelaar, de zilverreiger en de blauwe kiekendief kunnen hier gespot worden. In de duingebieden vindt u, naast helmgras, ook prachtige bloemenvelden met Orchideeën en Parnassia. En een deel van het strand is de laatste jaren veranderd in een groen tapijt met planten als Geelhartje, Rode ogentroost en Zulte.

Koningskaars staat in een prachtig duingebied, dus begint de natuur letterlijk direct voor uw deur!

Schiermonnikoog heeft prachtige, uitgestrekte stranden. Natuurlijk kunt u er genieten van een echte stranddag: zonnebaden, zwemmen en misschien zelfs kitesurfen. Heerlijk genieten! Maar de kustlijn van het eiland leent zich ook uitstekend voor mooie wandelingen en fietstochten. U kunt er eindeloos struinen door natuurgebieden die werkelijk uniek zijn.

De natuur regeert hier met ijzeren hand. Sinds de middeleeuwen is Schiermonnikoog al meer dan twintig kilometer naar het oosten verschoven. Onder invloed van eb en vloed ‘wandelen’ de duinen nog steeds verder. De dynamiek van de natuur is indrukwekkend! Ook in het najaar is er genoeg te beleven. Dan bezoeken veel trekvogels het eiland en gebruiken het als ‘tankstation’, op weg naar hun winterverblijf in Afrika. En in het voorjaar broeden er grote kolonies lepelaars op de kwelders. Elk seizoen is uniek, dus er is altijd iets nieuws te ontdekken.

Natuurmonumenten organiseert daarom regelmatig diverse excursies. Ga eens met de boswachter op stap, het is echt de moeite waard. Er is altijd volop rust en ruimte, dus volop vakantiegevoel!