Op Schiermonnikoog hebben de elementen het landschap nog volledig in de houdgreep. Door zeestromen, heersende winden, eb en vloed en ‘wandelende’ duinen is het eiland sinds de middeleeuwen twintig kilometer oostwaarts gekropen.

Dit is een van onze meest dynamische natuurgebieden. Een ongetemde wildernis, waar de nachten nog echt donker zijn.

 

Half miljoen trekvogels
Het is pure logica dat ruim een half miljoen trekvogels hier elk jaar een tussenstop maken. Steltlopers als regenwulp en rosse grutto doen zich tegoed aan schelpdieren en zeepieren. De ongekende rust is zo verleidelijk dat zo’n 120 vogelsoorten broeden op Schiermonnikoog.
Ook bijzondere, zoals de lepelaar, zilverreiger en blauwe kiekendief. In de duinvalleien vindt u prachtige bloemenvelden met orchideeën en parnassia. Een deel van het strand is de laatste jaren veranderd in een groen tapijt met planten als geelhartje, rode ogentroost en zulte.

In de omgeving: 0km

Meer In de omgeving

Openlucht zwembad De Dunatter

Zaterdag 2 mei 2015 gaat De Dûnatter weer open. Anders dan andere jaren sluit het zwembad twee weken eerder, namelijk op 16 augustus.
Openlucht zwembad De Dunatter
Openlucht zwembad De Dunatter

Het dorp 'Schiermonnikoog'

Halverwege 1700 werd het gelijknamige dorp 'Schiermonnikoog' gebouwd.
Het dorp 'Schiermonnikoog'
Het dorp 'Schiermonnikoog'

Het eiland

Met bijna duizend inwoners is Schiermonnikoog het kleinst bewoonde waddeneiland van Nederland. Het eiland is ongeveer 18 km lang en 3 km breed en staat bekend om zijn rust, bijzondere natuur en kleinschaligheid.
Het eiland
Het eiland